A következő napokban is folytatódik az igazi, nyári idő. Ma még meglehetősen száraz levegő tölti ki a Kárpát-medencét, a sok napsütés hatására ismét 30 fok fölé melegszik majd a levegő.

Keddtől kissé gyengül a felettünk elhelyezkedő anticiklon, ugyanakkor nyugat felől egy gyenge hidegfront is megközelíti hazánkat, amely jelentős változást nem okoz megyénk időjárásában.

A front előterében kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvez a helyi, záporok, zivatarok kialakulásának, ezek azonban csak néhol frissíthetik majd a levegőt. A legmagasabb hőmérsékletek többnyire 30 fok közelében alakulnak majd, legfeljebb a zivatarok környezetében lehet ennél néhány fokkal hűvösebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a meleg, nyári idő, sőt, péntektől még az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk. A hétvégére nagy valószínűséggel beköszönt a hőség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 35 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, időjárás, nyár