Hétfőig egy anticiklon alakítja időjárásunkat, folytatódik a száraz, meleg idő, többfelé 30 fok feletti hőmérsékletekkel. Keddtől kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, egy közelgő gyenge hidegfront előterében már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít majd a záporok, zivatarok kialakulásának.

Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi strandon. MTI Fotó: Varga György
Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi strandon. MTI Fotó: Varga György

Néhol akár heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső kíséretében. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete többnyire 28-30 fok között alakulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is lehet felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. Az északira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik az igazi nyári idő, 30 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel. Lesznek napok amikor erősebb lesz a gomolyfelhő képződés, ekkor többfelé lehet zápor, zivatar, de a hőmérsékletekben nem várható lényeges változás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, kánikula, időjárás