Egy ciklon előoldali áramlásában, dél felől több hullámban száraz, egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés, néhol már kánikulai melegre számíthatunk. Eleinte csak kevéssel emelkedik a hőmérséklet 25 fok fölé, majd keddtől már egyre nagyobb területeken mérhetünk 30 fok körüli maximum hőmérsékleteket. Többnyire napos, száraz idő várható, de helyi záporok, zivatarok kialakulását továbbra sem lehet kizárni.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan felhős, napos ég mellett, erősebben gomolyfelhős időszakok is előfordulhatnak majd, de futó zápor, esetleg zivatar csak néhol lehet. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 19-21 fokig hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten folytatódik a többnyire napos, száraz, igazi nyári idő, helyi záporok, zivatarok kialakulását azonban továbbra sem lehet kizárni.  A nappali órák hőmérséklete időnként 30 fok fölé is emelkedhet, kánikulai meleg várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, kánikula, zápor, nyár, zivatar, időjárás