Ahogy azt időjósunk a délután folyamán írta, 19 óra körül megérkezett Kaposvár fölé a zivatargóc. Ezúttal főként szél és villámlás kísérte a vihar útját, a múlt hetihez hasonló jeget úgy fest megúsztuk. 

null

 

Sikerült lekapni egyet!

Posted by Kováts Dávid on 2015. május 19.

Megjött......

Posted by Schmidt Gábor on 2015. május 19.
 

Meleg, nedves léghullámok érkeznek fölénk, amely kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. A következő órákban egyre többfelé képződnek majd zivatargócok, melyek egyike-másika akár heves is lehet. Fő veszélyességi tényező a nagyméretű jég, valamint a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék lehet. 

A legfrissebb modellfutások szerint, ( OMSZ WRF modell ) Kaposvár és körzetébe nagyjából 17-19 óra között érkezhet meg egy hevesebb zivatargóc.

null

1. Ábra: friss radarkép a Horvátországban képződő zivatarzónáról. A zivatarok a következő órákban belépnek Somogy megye területére is.

null

2. Ábra: OMSZ WRF modell. 18-19 óra körül egy komolyabb zivatargóc érkezhet Kaposvár körzetébe.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, Somogy, időjárás, Kaposvár