Egy Brit-szigetek feletti ciklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását.

A ciklon előoldalán meleg, eleinte száraz léghullámok érkeznek fölénk, ezért kedden még többnyire napos, az átlagosnál jóval melegebb idő várható. A délutáni órák hőmérséklete helyenként már megközelítheti a 30-31 fokot.

Szerdán még továbbra is meleg, de már egyre nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, az erősebben megnövekvő felhőzetből többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd.

Csütörtöktől már a ciklon hátoldali áramlásába kerül a Dunántúl nagy része, egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, napközben már csak 20 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek. Az erősen felhős égből többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A péntek reggeli órákig többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhat ki zivatar. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni órákban már erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: a gyakran erősen felhős ég mellett csak rövid napos időszakok lehetnek. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnapig folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. Összességében jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék is hullhat. Javulás pünkösd hétfőtől valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, csúcs, időjárás, meleg, zápor