Egy nyugati ciklon előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence. Dél felől több hullámban egyre melegebb légtömegek érkeznek fölénk, beköszönt az igazi nyári idő. Az újabb meleghullám várhatóan kedden, szerdán tetőzik térségünkben, akkor többfelé mérhetünk majd 30 fok közeli maximum hőmérsékleteket. Kedd estig többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csapadék nem lesz. A délire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb az esti órákban alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét szerdától már egyre nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, többfelé alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Csütörtöktől egy ciklon hátoldalán egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, jelentős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, május, időjárás