Egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. A Kárpát-medence fokozatosan egy ciklon áramlási rendszerébe kerül. A ciklon előoldalán továbbra is meleg, de egyre nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, amely kedvez a csapadékképződésnek.

Eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A jelenlegi számítások szerint, a késő esti, éjszakai órákban egy jól szerveződött zivatarrendszer is érintheti megyénket, hatására többfelé alakulhatnak majd ki heves zivatarok. Az erősebb zivatargócokban felhőszakadás, ( 20-50 mm eső ) jégeső ( jégátmérő: 1-3 cm ) és szélvihar is előfordulhat. Valószínű, hogy heves zivatarok inkább a megye északi területeit, elsősorban a Balaton térségét érintik majd.

Csütörtökön továbbra meleg, labilis levegő alakítja időjárásunkat, szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar, de emellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért a nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak. Általában 23-25 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd, de a tartósan csapadékos tájakon nem lesz melegebb 20 foknál.

Pénteken egy újabb csapadékzóna érkezik fölénk, egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, eleinte egy-egy zivatarra. A ciklon hátoldalán már hűvösebb levegő érkezik fölénk, a tartósan csapadékos tájakon már csak kevéssel emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság. Hevesebb zivatarok, felhőszakadások alkalmával helyenként akár 20-50 mm eső is lehullhat, de lesznek tájak amelyek ismét kimaradnak majd a csapadékból.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. Helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak. A délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. A délnyugati, majd a későbbiekben északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon 20 fok várható.

null

Péntek: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borult, esős tájakon 15 fok várható.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén változékony, hűvös idő várható. Szombaton átmenetileg szárazabb léghullámok érkeznek felénk, csak elszórt kisebb csapadék fordulhat elő, majd vasárnapra egy újabb csapadékzóna érkezik fölénk, többfelé valószínű eső, zápor. A jövőhét keddtől javul az idő.

null

1. Ábra: az Aladin modell csapadék előrejelzése csütörtök 03 órára. A modell Somogy megye fölé számít egy erősebb zivatargócot.

null

2. Ábra: a WRF-ARW modell csapadék előrejelzése csütörtök 03 órára. A modell szerint a zivatargócok a Dunántúl északi részén haladnak majd át, ez esetben Somogy megye nagy része kimaradna a csapadékból.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeszélyes, május, időjárás