A következő napokban folytatódik a kissé változékony, összességében átlagos hőmérsékletű idő. Eleinte száraz, kissé melegebb levegő érkezik fölénk, ezért pénteken és szombaton még a napsütésé lesz a főszerep, a délutáni órák hőmérséklete megközelítheti a 25-26 fokot.

Egy hidegfront előterében, szombat délutántól már nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, felhősödés kezdődik, de a késő esti órákig még nem valószínű csapadék.

Vasárnap virradóra megérkezik fölénk a hidegfront, amely várhatóan hullámot vet, lelassul felettünk, így egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, a délutáni órákban egy-egy zivatarra. Néhol tartósabb eső is előfordulhat, de lesznek tájak melyek ismét kimaradnak majd a csapadékból. A megerősödő északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, többfelé 20 fok alá csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: napos, száraz idő várható, csak helyenként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 14-16 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék még nem valószínű. A délnyugati, majd északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a gyakran erősen felhős ég mellett csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos helyeken ennél 1-2 fokkal hűvösebb lehet.

null

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a változékony idő, majd a jövőhét elejétől egy anticiklon húzódik fölénk, napos, száraz idő köszönt be. Keddtől jelentős felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jó idő, május, időjárás