1946. május 5-én Kaposváron mérték az országban a legmelegebbet, 33.4 fokot, amely a mérések kezdete óta a hazánkban előfordult legmagasabb napi maximum hőmérséklet.

A jelenlegi számítások szerint, Kaposváron nem fog megdőlni a rekord, de Somogy megye déli tájain, rövid időre akár a 31-32 fokot is megközelítheti majd a hőmérséklet. A hőhullám kedden éri el tetőpontját, szerdán már kissé hűvösebb levegő szivárog fölénk, a délutáni órák hőmérséklete már 30 fok alá csökkenhet.

null

1946. május 3. Déli áramlással afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezett fölénk. Közel 70 év után, ez az időjárási helyzet ismét megismétlődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, időjárás, kánikula, hőség, nyár