A tavaszi hónapokra meglehetősen nagy hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. A kontinens északi területein még meglehetősen nagy tömegű hideg levegő helyezkedik el, ugyanakkor Észak-Afrikában, Európa déli területei felett, már egyre melegebb levegő kezd el felhalmozódni.
A hőkiegyenlítődés miatt az északi hideg déli szélességek felé veszi útját, a déli meleg levegő pedig fokozatosan észak felé terjeszkedik. A két levegőfajta válaszvonala éppen a Kárpát-medence környékén húzódik, úgynevezett ütközőzóna alakul ki környékünkön.

Erre az időjárási helyzetre a látványos, viharos széllel járó markáns hideg betörések, valamint a rövidebb, drasztikus felmelegedések a jellemzőek.
Ez az időjárási helyzet mindaddig fennáll, amíg az északi hideg bázis végleg fel nem számolódik. Ez a folyamat a nyári hónapok kezdetéig rendszerint befejeződik.


A fenti ábrán az Európa felett kialakult erős hőmérsékleti kontraszt látható. A hideg-meleg légtömeg határa Európa középső területei felett húzódik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeszélyes, változékony, tavasz, időjárás