Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban folytatódik az átlagosnál melegebb, kissé változékony idő.

Szombaton szárazabb levegő lesz felettünk, a sok napsütés mellett csak néhol alakulhat ki gyenge zápor.

Vasárnap délutántól nedvesebb, labilis levegő szivárog fölénk, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elsősorban a délutáni óráktól lehet számítani helyi záporokra, zivatarokra, de ezek továbbra is csak kisebb területekre fognak majd koncentrálódni.

Hétfőn is folytatódik a meleg idő, de a délutáni óráktól már egyre nagyobb területen fordulhatnak elő zivatarok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul, de néhol akár 25 fok is lehet. Késő estére 14-16 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni óráktól elszórtan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: eleinte még lehetnek napos időszakok, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. A délnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten erősen változékony idő várható. Kedden kiadós eső és jelentős lehűlés valószínű, a délutáni órák hőmérséklete mindössze 15 fok körül alakul majd. Csütörtökön átmenti enyhülés várható, majd péntektől ismét hűvösebb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, meleg, zivatar, tavasz, időjárás