Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése áprilisra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű, az előzőkhöz képest kissé szárazabb időjárással számol, a hónap első dekádjában azonban kifejezetten hűvös idő ígérkezik.

Európa időjárásában jelentős hőmérsékleti kontraszt van kialakulóban.
A kontinens északi, északnyugati területei felett még meglehetősen nagy tömegű hideg levegő található, ugyanakkor a déli területeken már egyre melegebb levegő kezd el felhalmozódni. A hőkiegyenlítődés hatására az északi hideg délebbi szélességek felé veszi útját, míg a meleg levegő fokozatosan észak felé terjeszkedik. A következő időszakban a hideg és meleg levegő határa éppen a Kárpát-medence környékén húzódhat majd, úgynevezett ütközőzóna alakulhat ki felettünk.

főkép.jpg
Nem túl bíztató...

Erre az időjárási helyzetre a látványos hideg betörések, illetve az átmeneti jelentős felmelegedések a jellemzőek, melyek egy meglehetősen változékony, mozgalmas, összességében átlagos hőmérsékletű áprilist vetítenek előre. A hideg és melegfrontok váltakozásával időnként átlag alá, máskor pedig az átlagos fölé melegedhet a levegő. A hideg periódusokban gyenge fagyok is előfordulhatnak majd. A következő egy hétben tartós északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban érkezik fölénk a sarkvidéki, hideg levegő. Húsvétkor, szeles, időnként kisebb esőkkel, záporokkal tarkított, késő télies idő várható. A szél és felhőzet valószínűleg megakadályozza majd az éjszakai fagyok kialakulását, a nappali órákban azonban nem lesz melegebb 10 foknál.

A jelenlegi modellszámítások szerint, az északi hideg bázis a hónap közepére fokozatosan gyengül, így dél felől egyre nagyobb területeket áraszthat el a melegebb levegő.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű.

null

A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra.

null

A CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra.

null

Jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európában. A hideg és meleg levegő ütközőzónája a Kárpát-medence közelében húzódhat majd.

null

A hónap közepétől déli áramlás alakulhat ki felettünk, fokozatos felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Szalinay Tibor, előrejelzés, április, időjárás