Egy közelgő hidegfront előterében ma délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban sokfelé mérhetünk kevéssel 15 fok feletti maximum hőmérsékleteket. Napközben többnyire napos idő várható, csak az esti óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet.

Vasárnap egy gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat, a megerősödő északkeleti széllel 3-4 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de továbbra sem lesz hűvös idő.
Napközben többnyire felhős idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Számottevő csapadék nem valószínű, de kisebb esők, futó záporok elszórtan előfordulhatnak majd.
Hétfőre már felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, de jelentős enyhülés egyelőre nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak a késő délutáni, esti óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 5-8 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északi, északkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét keddtől jelentős melegedés kezdődik, a hét második felében már a 20 fokot is megközelítheti a hőmérséklet. A hét közepétől egyre változékonyabbra fordul az idő, növekszik a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: végre, tavasz, időjárás