A Kárpát-medence egyre inkább ciklonok áramlási rendszerébe kerül. A hétvégétől változékonyabbra fordul időjárásunk, meleg és hidegfrontok váltogatják egymást és időnként eső, zápor is előfordulhat majd.

Pénteken és szombaton még száraz levegő lesz felettünk, a változóan felhős ég mellett több órás napsütés várható, majd vasárnap már nedves léghullámok érkeznek fölénk, erősen megnövekszik a felhőzet és napközben egyre többfelé ered el az eső. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak, különösen szombat délután, akár 11-12 fokos maximumokat is mérhetünk majd, míg vasárnap a sok felhő és csapadék hatására kissé visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugati szél többfelé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul, de néhol 1-2 fokkal melegebb is lehet. A késő esti órákra 0,+2 fokig hűl a levegő hőmérséklete.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős időszakok is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

null

Vasárnap: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+1 fok körül alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: hétfőn átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd keddtől egy mediterrán ciklon hatására egyre több csapadék valószínű. Szerdától a ciklon hátoldalán hidegebb levegő érkezik fölénk, így az eső mellett már megjelenhet a havas eső, néhol a hó. A jövőhét folyamán többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tél, időjárás