A következő napokban egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon több hullámban nagy nevességtartalmú levegőt szállít felénk. A szerdától szombat hajnalig tartó időszakban, összességében jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék várható.

Szerdán már borult idő várható, elszórt kisebb havazással, helyenként havas esővel, jelentős csapadék azonban még nem valószínű. Átmeneti szünet után, csütörtök napközben erősen megvastagszik a felhőzet és délnyugat felől egyre többfelé kezdődik intenzív csapadékhullás. Hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat, az éjféli órákig már jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Pénteken is borult idő várható, egyre nagyobb területekre kiterjedő havazással. Az északi szél megerősödik, emiatt hófúvásokra is számítani lehet.

Ábránkon az mutatjuk, hogy csütörtökön és pénteken egy úgynevezett keveredési zóna lesz felettünk, amely kiadós, nagy mennyiségű csapadékkal jár. A halmazállapot váltás határa éppen Somogy megye felett húzódhat majd (piros vonal). A vonaltól nyugatra többnyire havazás valószínű, míg keletre eső, havas eső. A vonal a későbbiekben ide-oda táncolhat felettünk, ennek megfelelően a csapadék mennyisége és halmazállapota változhat majd.

Szombat reggelig összességében nagy mennyiségű csapadék valószínű, amelynek egy része hó formájában hullik. A jelenlegi számítások szerint, elsősorban a megye nyugati, délnyugati határán hullhat jelentősebb hó.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: borult idő várható, elszórt kisebb havazással, helyenként havas esővel. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A késő esti órákra 0,-2 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

Péntek: borult idő várható, sokfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Többnyire havazás várható, de eleinte még havas eső, eső is előfordulhat. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik, emiatt hófúvásokra is számítani kell. A reggeli és a délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

Távolabbi kilátások: szombaton még többfelé várható havazás, majd vasárnaptól szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet, de ezzel együtt jelentős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos, havazás, ciklon, tél, , eső, időjárás