Északnyugat felől több hullámban egyre hidegebb levegő, a vasárnap délutáni óráktól pedig átmenetileg egyre nedvesebb, labilis rétegzettségű levegő is érkezik fölénk.

Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan fordulnak elő eleinte záporok, jégdara záporok, majd az esti óráktól a beáramló hidegebb levegő hatására, egyre inkább hózáporok.

Mivel meglehetősen labilis a levegő felettünk, illetve erős a hideg beáramlás, ezért heves hózáporok is kialakulhatnak szélvihar, dörgés és villámlás kíséretében.

Hétfő reggelre átmenetileg szárazabb, majd napközben ismét egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk. Egy úgynevezett összeáramlási zónában, amelybe megyénk is beletartozhat majd, akár tartósabb hóesés sem kizárt.

Egyes modellek 5-10 cm friss havat várnak a kedd reggelig tartó időszakban, azonban ebbe beleszámolják az esetleges vegyes halmazállapotú csapadékot, illetve nem számolnak a talaj közeli azonnali olvadással.

Mivel az alsóbb légrétegek hőmérséklete még meglehetősen magas lesz, ezért kérdéses a lehulló hó megmaradása.

Kedden már szárazabb levegő érkezik fölénk, egyre több lesz a napsütés, ennek ellenére tovább hűl a levegő.



1.Ábra: a modell ábrán a kedd reggelig lehulló össz. csapadékmennyiség látható.



2. Ábra: a lehulló hó mennyisége kedd reggel 06 óráig. A modell ebbe a mennyiségbe beleszámolja az esetleges vegyes halmazállapotú csapadékot is, illetve nem számol az azonnali olvadással. 2 méteres magasságban általában 0,+2 fok várható a csapadékhullás idején, ami nem kedvez majd a magmaradásnak. Erős intenzitás esetén azonban néhány cm friss hó is kialakulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: torlasz, hófúvás, havazás, tél, , zápor, zivatar, időjárás