Jelentős átalakulás előtt áll időjárásunk. Péntektől északira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban, sarkvidéki eredetű, igen hideg léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe. A mostanihoz képest jó 10 fokkal esnek vissza a hőmérsékletek, péntek délután már csak 2-4 fokig melegedhet a levegő.

Az igazi komoly változás szombat estétől, vasárnaptól kezdődhet, amikor egy újabb mediterrán ciklon csapadékzónája húzódik fölénk.
A ciklon hátoldalán további igen hideg, ugyanakkor előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta felettünk fog keveredni egymással, az úgynevezett keveredési zónában országosan is meglehetősen csapadékosra fordul időjárásunk.

A jelenlegi számítások szerint, a Dunántúl nagy része a ciklon hátoldalán ( hideg oldal ) fog elhelyezkedni, így ezeken a területeken többnyire havazás valószínű, míg az ettől keletebbre eső tájakon eleinte vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.

Helyenként jelentős, néhol akár nagy mennyiségű hó is hullhat. Egyes modellszámítások szerint, a délnyugati megyékben, így Somogyban is, helyenként 20-30 cm hó is lehullhat a vasárnaptól keddig tartó időszak alatt. Az északi szél erős, időnként viharos lesz, ezért vasárnapról hétfőre virradóra komoly hófúvások is kialakulhatnak megyénkben, amelyek nehezíthetik majd a közlekedés feltételeit.
Keddtől gyengül, elhagyja térségünket a ciklon, de mögötte még hidegebb levegő érkezik fölénk, szilveszter hajnalban már többfelé lehetnek -10,-15 fokos fagyok is, de a vastag hóval borított, derült tájakon akár -20 fok is előfordulhat.

Összegezve tehát, kopogtat a kemény tél. A hétvégén, illetve a jövőhét elején, akár komoly hóhelyzet is kialakulhat megyénkben. Érdemes figyelemmel kísérni a következő napok előrejelzéseit.

Megjegyzés: mivel a mediterrán ciklon haladási iránya, pályája még kissé bizonytalan, ezért az előrejelzés is csak jelzésértékű. Előfordulhat, hogy a ciklon a vártnál délebbi pályán halad majd, ebben az esetben a havazás a csak a déli határvidéket érintheti. Ha a ciklon a vártnál jóval északabbra tolódik, abban az esetben pedig nagyobb területeken lehet vegyes halmazállapotú csapadék, illetve eső. Amennyiben az előrejelzésben jelentős változás történik, abban az esetben tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

Az ábrán a tőlünk délre kialakuló viszonylag erős ciklon látható. A ciklon csapadékzónája vasárnap már felettünk lesz, többfelé kezdődik havazás.

null

A ciklon hátoldalán további igen hideg levegő érkezik fölénk.

null

Csapadék előrejelzés varárnapra. Jól látható, hogy a csapadék ( havazás ) az egész Kárpát-medencére kiterjed.

null

Hóvastagság előrejelzés a jövőhét keddig tartó időszakig. Egy Dny-Ék-i tengely mentén eshet legtöbb hó, amelybe Somogy megye is beletartozhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, havazás, időjárás, 2014