Karácsony hetében, illetve azt megelőzően gyakori frontátvonulások várhatók. Kisebb lehűlések, illetve jelentős felmelegedések váltogathatják majd egymást, azaz meglehetősen változékony, mozgalmas, de összességében az átlagosnál több fokkal enyhébb idő valószínű. A friss számítások szerint, a jövőhét elejei átmeneti kisebb lehűlés után, újabb jelentős enyhülés kezdődik, amely éppen az ünnepekre okozhat majd 10 fok körüli hőmérsékleteket.

A Kárpát-medence a következő időszakban is az Északnyugat-Európa felett haladó ciklonok áramlási rendszerében helyezkedik majd el. Ennek hatására felettünk tartós nyugati, északnyugati áramlás alakul ki. 24-36 óránként érkezhetnek fölénk a változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok, de összességében, az átmeneti kisebb lehűlésekkel együtt is folytatódik az átlagosnál több fokkal enyhébb idő.
Északnyugat felől időnként hidegfrontok szakíthatják meg az igen enyhe időt, de ezek többnyire a magasban okoznak jelentősebb lehűlést, itt akár hózáporok is előfordulhatnak majd, míg a talaj közeli légrétegekben nem okoznak jelentős hőmérséklet visszaesést.
Ciklon előoldali áramlásoknál ugyanakkor jelentős felmelegedések várhatók, akár 10 fok feletti maximum hőmérsékletekkel.

Megjegyzés: az előrejelzés még kissé bizonytalan. Kis eséllyel ugyan, de előfordulhat, hogy a karácsonyra érkező melegedés csak a magasban fejti ki hatását, ebben az esetben hidegpárnás, ködös, szürke idő alakulhat ki, a vártnál alacsonyabb hőmérsékletekkel. Természetesen ez az időjárási helyzet sem eredményezne igazi téli időt.
Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

2014. december 24. Délnyugatira fordul az áramlás felettünk, amellyel jelentős melegedés kezdődik a magasban, a hidegebb levegő észak, északkelet felé szorul vissza.

null

2014. december 24. 12 óra. A modell a déli órákra 10-12 fokos maximum hőmérsékleteket vár a délnyugati megyékben.

null

Fáklya diagram Somogy megye térségére. Hőmérsékleti hullámvasút vár ránk a következő időszakban. Gyakori frontátvonulások várhatók, hol lehűléssel, néha pedig jelentős felmelegedésekkel, de összességében átlag feletti hőmérsékletekkel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay tibor, 2014, karácsony, időjárás