Egy ciklon gyengülő csapadékzónája, illetve egy északnyugatról érkező hidegfront alakítja ma időjárásunkat. Eleinte még többfelé lehet kisebb eső, zápor, majd a késő délutáni óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam, ezzel együtt megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati szél.

Keddtől a távozó ciklon hátoldalán kissé hidegebb, de már jóval szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és süt ki a nap. A kisebb lehűlés főleg a magasban érezteti majd hatását, 2 méteres magasságban a nappali órák hőmérséklete nem változik lényegesen. Az éjszakai lehűlés azonban erősödik, szerda hajnalban már nagy területen lehet fagy, napközben pedig többnyire napos idő várható, 3-5 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire borult idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Kedd: egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet. Napközben a változóan felhős ég mellett már rövid napos időszakok is lehetnek. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fokig melegszik a levegő.

Szerda: többnyire napos idő várható, csak időnként növekedhet meg gyengén a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fokig hűl a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől délnyugati áramlással egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés és mérséklődik az éjszakai lehűlés. Eleinte viszonylag száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki elszórt gyenge csapadék, majd vasárnaptól ismét növekedhet a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, nap, ősz, felhő, eső, köd, időjárás