Mediterrán ciklon alakítja a következő napok időjárását. A légörvény enyhe, nagy nedvességtartalmú levegőt szállít fölénk, ezért hétfőig többnyire borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délutáni órák hőmérséklete több fokkal meghaladja majd az ilyenkor szokásos értékeket.

Hétfőtől a ciklon hátoldalán már hidegebb levegő szivárog fölénk, ezért az eső mellett megjelenhet a havas eső is, de közben várhatóan csökken majd a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: általában erősen felhős, borult idő várható, elszórt kisebb esővel, záporral. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elején lehűlés kezdődik, ezzel együtt megszűnik a tartós csapadék, már csak futó záporok, esetleg hózáporok várhatók. Mérséklődik a nappali felmelegedés és erősödik az éjszakai lehűlés, a hét közepére visszatérnek a hajnali fagyok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, felhő, meleg, zápor, eső, időjárás