Egy ciklon csapadékzónája halad át felettünk, ennek hatására eleinte erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol esetleg zivatarral, helyenként akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.
Az esőzóna a reggeli, délelőtti órákban már át is halad rajtunk, így délnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, helyenként akár a nap is kisüthet majd. Enyhe idő várható, a délutáni órákra általában 13-15 fokig melegszik a levegő, de a napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Szerdán eleinte még többnyire erősen felhős idő várható, szórványos esőkkel, záporokkal, majd napközben ismét csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet.

Ez az ábra az Aladin modell felhőzet-előrejelzése a mai napra. A délutáni órákra Somogy megye felett már derült idő valószínű.

Csütörtöktől egy tőlünk délkeletre helyeződő ciklon hátoldalán, szárazabb és hidegebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe, fokozatos lehűlés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol esetleg zivatarral, majd a délelőtti óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, akár a nap is kisüthet. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok körül alakul, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb is elképzelhető. Késő estére 7-9 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte még erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet.. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtöktől fokozatos lehűlés kezdődik, a hétvégén már a november végének megfelelő hőmérsékletű idő köszönt be. Csapadék nem valószínű, de többnyire felhős idő várható, helyenként tartós ködfoltokkal.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsüt, enyhe, felhő, eső, zápor, időjárás