Egy peremciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A ciklon enyhe, nedves levegőt szállít fölénk, ennek hatására a következő napokban meglehetősen változékony, de még mindig az átlagosnál enyhébb időre számíthatunk.

Hétfőn az erősen felhős ég mellett szórványosan, majd kedden egy átvonuló frontzóna hatására többfelé kell esőre, záporra számítani, helyenként jelentős, akár 20 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Szerdán a kelet felé távozó ciklon mögött már szárazabb levegő érkezik fölénk, egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet és már csak elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor.

Csütörtöktől hidegebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe, fokozatos lehűlés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan kell számítani esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A késő esti órákra 7-9 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: csütörtöktől kezdve hidegebb levegő szivárog fölénk, jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés és erősödik az éjszakai lehűlés. A hétvégén már előfordulhatnak gyenge hajnali fagyok és a nappali órákban sem lesz melegebb 5-8 foknál.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, szalinay, eső, időjárás