Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint vasárnapra - több más megye mellett - Somogyra is kiadták a köd miatti figyelmeztetést.

Egyelőre még nyirkos, hideg levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ezért vasárnap még folytatódik az előző napokhoz hasonló időjárás.

Hétfőtől kezdve egy nyugati ciklon előoldalán délire fordul az áramlás felettünk, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk.

A megélénkülő déli szél kisöpri a medencénkben napok óta megülepedett hideg, párás levegőt, egyre több napsütés várható és erősödik a nappali felmelegedés is.

Kedden a legmagasabb délutáni hőmérséklet már elérheti a 15-17 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a reggeli ködök feloszlása után változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, ködös tájak is előfordulnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákban 6-8 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfő: többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak néhol és eleinte fordulhatnak elő erősen felhős, ködös időszakok. A délire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. A déli szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét nagy részében az átlagosnál melegebb, nagyrészt száraz, napos idő várható. Csütörtökön és pénteken valamivel több felhő lehet felettünk és ekkor elszórtan záporok is előfordulhatnak majd.

címlapfotónk: Varga György/MTI

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, köd, ősz, meleg, időjárás