Továbbra is egy anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ezért tovább folytatódik az eseménytelen, csapadélmentes időszak. A reggeli ködök feloszlása után, a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordul, ezeken a helyeken kevéssel 10 fok felett alakulhat a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Előfordulhatnak azonban olyan helyek is,ahol a köd csak lassan oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből  ködfelhőzet képződik, amely akár tartósan is megmaradhat, ezeken a helyeken kevéssel 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

Hétfőtől változás kezdődik időjárásunkban. Egy nyugati ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A megélénkülő déli szél kisöpri a térségünkben megülepedett nyirkos, hideg levegőt. Egyre nagyobb területeken süt ki a nap és erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban néhány órás napsütés is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek. Késő estére 6-8 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban néhány órás napsütés is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak felhős, ködös tájak, majd egyre többfelé felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, szerdán és csütörtökön a legmagasabb hőmérséklet már megközelítheti a 18-19 fokot is. A jövőhét vége felé kissé nedvesebb levegő érkezhet fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, felhő, köd, időjárás