Egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A ciklon előoldalán meleg, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig hideg, száraz levegő áramlik fölénk. A két levegő fajta felettünk keveredik egymással, ami meglehetősen csapadékos, szeles időt okoz. 

Szombaton a ciklon hátoldalán már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért mindenhol megszűnik a csapadékhullás, azonban a légörvény visszamaradt felhőzete csak lassan oszlik majd, így többnyire még felhős idő várható.

Vasárnapra már felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap, azonban az éjszakai lehűlés erősödik, és megjelenhetnek a hajnali ködfoltok is. A derült helyeken már előfordulhat gyenge fagy, míg a délutáni órákban 10 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire borult idő várható, többfelé újabb esővel, záporral. Az esti óráktól várhatóan csökken majd a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni és a késő esti órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul.

null

Szombat: változóan, időnként erősen felhős idő várható, néhol előfordulhat kisebb eső is. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható. A délkeleti szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól kezdve egy megerősödő anticiklon alakítja időjárásunkat. A hajnali ködöktől eltekintve többnyire napos, száraz idő veszi kezdetét. A kora reggeli órákban többfelé lehet gyenge fagy, míg a délutáni órákra általában 10-12 fokig melegszik majd a levegő. Ebben az időjárási helyzetben novemberig már nem valószínű változás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, eső, időjárás