A hajnali órákban egy gyors mozgású, markáns hidegfront érte el térségünket. Napközben a front délkeleti irányba halad, ezért lassan csökken a csapadékhajlam, átmenetileg a szél is mérséklődhet kissé,de 60-80 km/h erősségű széllökések továbbra is előfordulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban visszavonta a viharos szél miatt korábban kiadott harmadfokú, piros figyelmeztetéseket, Somogyban most másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

Csütörtöktől kezdve újabb változás várható, ugyanis az átvonult hidegfront hatására, egy mediterrán ciklon alakul ki a közelünkben, amely várhatóan péntek estig hatással lesz megyénk időjárására. Eleinte még lehetnek csapadékmentes időszakok, majd a déli óráktól ismét beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. Az esti óráktól már erősödő csapadékhullás valószínű. Péntek estig összességében újabb 20-30 mm eső hullhat, a szél pedig továbbra is erős, időnként viharos lesz.

A következő három nap közül a péntek lehet majd a leghidegebb, ekkor mindössze 5-7 fok közötti délutáni maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. Szombattól eltávolodik térségünkből a ciklon, de mögötte továbbra is hideg levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte borult idő várható, többfelé intenzív esővel, záporral, helyenként zivatarral, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. Késő estére  7-10 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte még lehetnek csapadékmentes időszakok, majd a déli óráktól beborul az ég és egyre többfelé várható újabb eső, zápor. Estig helyenként már jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

Péntek: erősen felhős, borult idő várható, többfelé jelentős esővel, záporral. A délutáni, esti óráktól csökkenhet a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. A reggeli ködöket leszámítva többnyire változóan felhős, napos idő várható. A hajnali órákban többfelé lehet gyenge fagy, napközben pedig általában 10-12 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet. A jövőhét elején kissé melegebb levegő érkezhet a magasban, de ezzel együtt erősödik a ködhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, lehűl, nap, ősz, vihar, szél, csapadék, időjárás