Az átvonult hidegfront mögött egy anticiklon épül ki a Kárpát-medence felett, ennek hatására a száraz, leszálló légmozgások válnak uralkodóvá.
A reggeli pára és ködfoltok megszűnése után, napközben többnyire napos, száraz, eseménytelen idő várható, kellemes, 20 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel.

Hétfőtől már újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amelynek hatására kisebb felmelegedés kezdődik, az éjszakák jelentősen enyhülnek, napközben pedig egyre többfelé emelkedik a hőmérséklet 20 fok fölé.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 10-13 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte marad a csendes, napos idő, majd a jövőhét közepétől egy mediterrán ciklon hatására, esősre, szelesre fordul az idő. Jelentős javulás péntektől valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, napsütés, köd, ősz, időjárás