Észak, északnyugati áramlással több hullámban hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A hideg levegő meglehetősen száraz, ezért az időnként megnövekvő felhőzetből csak elszórtan alakulhatnak ki kisebb záporok.

Szerda virradóra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, kiderül az ég, jelentősen mérséklődik a szél, ennek következtében erősen lehűl a levegő. Többfelé mérhetünk majd 3-5 fok közötti minimum hőmérsékleteket, de a szélcsendes völgyekben gyenge talaj menti fagy is előfordulhat.
Napközben többnyire napos, száraz idő várható 18-20 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Csütörtök éjszaka egy felhőzóna húzódhat fölénk, amely megakadályozhatja az erős lehűlést, többnyire 5 fok feletti hőmérsékletek valószínűek.

Napközben a változóan felhős, napos, kissé szeles idő várható, 18-20 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol alakulhat ki zápor. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, néhol talaj menti fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő felhőzetből csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul, a derültebb helyeken ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

null
Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, majd a hét végétől melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Jelentően enyhül az éjszakai lehűlés és és erősödik a nappali felmelegedés. A következő egy hétben nem valószínű csapadék.

null

A modell ábra a szerda hajnalban valószínű minimum hőmérsékleteket jelzi. A Dunántúlon nagy területen lehet + 4 fok, azonban a modell 2 méteres magasságra számítja az értékeket, és nem számol a völgyekkel sem, ahol ennél jóval hidegebb lehet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vége, szeptember, időjárás