Az éjjel egy hidegfront érte el hazánkat, amelynek hatására a későbbiekben egy sekély ciklon alakul ki felettünk. Ez a légörvény vasárnapig meghatározza majd időjárásunkat. Kisebb megszakításokkal közel négy napos csapadékhullás várható. Szinte mindennap lehet számítani tartós intenzív esőzésre. A szerdától vasárnap estig tartó időszakban, összességében akár 50-100 mm csapadék is lehullhat megyénkben. A nedvességgel telített talaj, valamint a további kiadós csapadék hatására nő a belvíz, illetve árvízveszély.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős, borult idő várható, csak időnként vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Többfelé valószínű jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul, de a tartósan csapadékos tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 16-18 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható intenzív eső, záporeső. Többfelé valószínű jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék várható. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. A jövőhét közepére jelentősen csökkenhet a csapadékhajlam.

null

Ábra: a szerdától hétfőig lehulló összesített csapadékmennyiség a GFS modell szerint. Ebben az időszakban nagy területen valószínű 100 mm feletti csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nemár, eső, szeptember, időjárás, ősz