A ciklon hátoldalán hűvös, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik a Dunántúl fölé, ezért kifejezetten kellemetlen, hűvös, őszi idő várható. Nagy területen valószínű jelentős mennyiségű csapadék. A kedd esti órákig, összességében akár 20-50 mm eső is lehullhat.

Hétfőn többnyire borult idő várható, csak a délutáni órákban vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé kell számítani újabb esőre, záporra, helyenként zivatar is előfordulhat. Napközben megerősödik az északi szél.
Hűvös időnk lesz, a délutáni órákra 17-19 fokig melegszik majd a levegő, de helyenként ennél is hűvösebb lehet.

Kedden eleinte még többfelé valószínű csapadék, majd a délutáni óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet, de a hőmérsékletek alakulásában még nem lesz lényeges változás.

Szerdára eltávolodik térségünkből a ciklon csapadékzónája, mögötte melegebb, száraz levegő érkezik fölénk. Változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat majd ki zápor, esetleg zivatar. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 26-28 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire borult idő várható, csak délután vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 14-17 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: csütörtöktől ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, többfelé lehet zápor, esetleg zivatar. Ezt követően folytatódik a változékony, átlagos hőmérsékletű szeptemberi idő. A napos időszakokat gyakran zavarhatják meg felhősödések és záporok.

null

Az aktuális radarképen a sekély ciklon hatalmas csapadékzónája látható. Dél felől folyamatosan érkezik fölénk a nagy nedvességtartalmú levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás