Egy anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ennek hatására többnyire napos, száraz az idő. Péntektől kezdve, déli áramlással több hullámban meleg levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban fokozatos felmelegedés kezdődik.

Pénteken már 24-25 fokig melegszik a levegő, míg a hétvégén 26-27 fokos nyárias hőmérsékleteket mérhetünk majd és az éjszakai lehűlés is jelentősen mérséklődik. Az időszak elején többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel, csapadék nélkül.

Vasárnap már egy hidegfront közelíti meg hazánkat, de megyénkre ez még nem lesz hatással, a hőmérsékletek nem változnak, azonban erősebb lehet majd a gomolyfelhő képződés, amelyből néhol egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Csapadék nem lesz. A délies szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok körül alakul. Késő estére 14-17 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat elő. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a nyárias hétvége után, hétfőre erős hidegfront érkezik, kiadós csapadék és jelentős lehűlés várható. A hét közepétől már ismét melegedés kezdődik, azonban az időjárás változékony jellege továbbra is megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: utolsó, hétvége, augusztus, nyár, 2014, időjárás