Napközben még meleg levegő áramlik fölénk, kánikula várható. Az esti órákban elszórt záporokkal, zivatarokkal gyenge hidegfront éri el hazánkat, keddre néhány fokkal mérséklődik a meleg.

Az érkező front előterében felerősödik a déli áramlás, amelynek hatására ma tovább fokozódik a meleg. Várhatóan ma tetőzik a kánikula, a délutáni órákban többfelé mérhetünk 30-33 fok közötti maximum hőmérsékleteket. A magasabb értékek a megye keleti, délkeleti tájain valószínűek, mivel legkésőbb ott zavarhatják felhők a napsütést.

Eleinte napos, száraz idő várható, majd a front közeledtével a késő délutáni, esti óráktól megnövekedhet a felhőzet és a elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, néhol felhőszakadás is előfordulhat.

Keddre átvonul felettünk a gyenge hidegfront, amely nagyobb területekre kiterjedő jelentős csapadékot nem fok okozni. A front mögött 1-2 fokkal frissebb levegő érkezik fölénk, azonban így is folytatódik meleg, nyári idő 28-30 fok közötti délutáni hőmérsékletekkel.

Szerdán sem várható lényeges időjárás változás, egy érkező újabb hidegfront előtt ismét délire fordul felettünk az áramlás,  marad a meleg nyári idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte napos, száraz idő várható, majd az esti óráktól megnövekedhet a felhőzet és elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az esti óráktól a szél északnyugatira fordul és megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 30-33 fok között alakul. Késő estére 23-26 fokig hűl a levegő.

Kedd: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az éjszakai óráktól várhatóan erősödik kissé  a zápor, zivatarhajlam. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol előfordulhat futó zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, majd délire fordul. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felétől markánsabb hidegfrontok érnek el minket, jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hullám, lehűl, hőség, meleg, kánikula, front, időjárás