Egy ciklon előoldali áramlásában meleg, nagyrészt száraz levegő áramlik fölénk, ezért a következő napokban marad az igazi nyári idő, 30 fok feletti délutáni csúcshőmérsékletekkel.

Vasárnap a meleg mellé átmenetileg nedvesebb, labilis levegő érkezik térségünkbe, ezért kissé nő a zápor, zivatarhajlam. A napos időszakok mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Meleg lesz, a délutáni órákra 30-32 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogyra, a helyenként előforduló heves zivatarok, felhőszakadások miatt!

Hétfőn az említett ciklon egy gyenge hidegfrontja közelíti meg hazánkat. A front előterében azonban felerősödik felettünk a déli áramlás, melynek hatására tovább fokozódik a meleg. Valószínűleg ekkor tetőzik majd a kánikula, 32-33 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Kedd reggelre átvonul rajtunk a gyenge front, néhol, főleg a megye északi tájain egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat, azonban nagy területre kiterjedő csapadék nem valószínű. A front mögött 1-2 fokkal frissebb levegő áramlik fölénk, de így is marad az igazi nyári idő, 28-30 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a napos időszakok mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. A késő esti órákra 23-25 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire napos idő várható, majd később megnövekedhet a gomolyfelhőzet és főleg a megye északi tájain szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fokig melegszik a levegő.

null

Kedd: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megélénkül, a Balaton térségében megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok körül alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szerdától kezdve többszöri gyenge frontok közelíthetik meg, illetve érhetik el hazánkat. Kissé erősödik a zápor, zivatarhajlam és a hőmérsékletek is napról- napra egy-egy fokkal csökkenhetnek, de még így is nyári idő valószínű. Péntektől, szombattól jelentősebb lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, kánikula, zápor, időjárás