Sekély ciklon örvénylik a Kárpát-medence felett. Továbbra is nedves, labilis levegő áramlik fölénk, ami kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. Szerdán eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal. A déli óráktól északnyugat felől felszakadozok a felhőzet, kisüthet a nap. A délutáni órákban azonban újból megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Csütörtöktől már távolodik térségünkből a frontrendszer, több napsütés várható, azonban még marad nedvesség a légkörben, ezért szórványosan továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok.
Pénteken is napos és gomolyfelhős időszakok váltakozhatnak egymással, csak elszórtan alakulhat ki csapadék. Melegszik az idő, pénteken már újból megközelíthetjük a 30 fokot.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte többfelé várható eső, zápor, majd felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, azonban szórványosan ezután is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-27 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon a ennél hűvösebb lesz. Késő estére 20-22 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: eleinte kissé szárazabb, majd vasárnaptól, hétfőtől ismét nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. A jövő hét első fele most csapadékosnak látszik. Eleinte kevéssel 30 fok fölött alakulhatnak a maximum hőmérsékletek, majd a jövő hét elejétől ismét mérséklődik a meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, eső, időjárás