Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a várható hőség miatt!

Szombaton erős UV sugárzás várható!

Egy ciklon előoldali áramlásában több hullámban afrikai eredetű, meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Ez a levegőfajta meglehetősen száraz, ezért a hétvégén már jelentősen csökken a záporok, zivatarok valószínűsége. Túlnyomóan napos, száraz, igen meleg idő várható, 30-35 fok közötti délutáni csúcshőmérsékletekkel.

Hétfőtől újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy hidegfront közelíti meg hazánkat, változékonyabbra fordul az idő és mérséklődik a nagy meleg. Valószínű, hogy a front hullámot vet, lelassul felettünk, így a jövő hét közepéig is meghatározhatja majd időjárásunkat.

Hétfőn eleinte még napos idő várható, majd napközben már erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Többfelé lehet heves zivatar is, felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. A Dunántúlon kissé már mérséklődik a nagy meleg, a délutáni órákban általában 28-31 fok közötti maximum hőmérsékletek valószínűek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a sok napsütés mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. A délutáni órák hőmérséklete 30-33 fok között alakul. Késő estére 23-25 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható, kevés gomolyfelhővel. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A délutáni órákra 31-34 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: eleinte napos idő várható, majd napközben időnként erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé lehet zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással és jégesővel. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő héten mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított nyári idő valószínű. A hét végétől újabb melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hajnal, strand, hőség, meleg, időjárás