A hét második felétől egy nyugati ciklon előoldali áramlásában, afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érik el hazánkat. Ez a levegőfajta az eddigieknél valamivel szárazabb lesz, ezért hétfőig többnyire napos, száraz, igen meleg időre számíthatunk, legfeljebb elszórtan alakulhat majd ki egy-egy hűsítő zápor, zivatar.

A hőhullám tetőpontja vasárnap valószínű, ekkor többfelé mérhetünk 32-35 fok közötti csúcshőmérsékleteket, igazi strandidő várható tehát.
A viszonylag rövid életű kánikula után, hétfőn újabb változás várható.
Az említett nyugati ciklon frontjai már megközelítik hazánkat, ismét változékonyra fordul időjárásunk és átmenetileg jelentősebben visszaesik a hőmérséklet.

Hétfőn egy hidegfront éri el megyénket, amelynek hatására erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható heves zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat majd. A megye északi és nyugati részén már jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, általában 25 fok körül alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, míg keleten még tartja magát a 30 fok.

A mostani számítások szerint, a hidegfront lelassulhat, hullámot vethet felettünk, ezért a zivatarok mellett, akár tartós esőzés is kialakulhat, amely a keddi nap időjárását is meghatározhatja. Többfelé lehet kiadós mennyiségű csapadék.

Az elvonult frontrendszer után, a hét közepétől újabb felmelegedés kezdődhet, de a záporos, zivataros jelleg továbbra is maradhat.

Megjegyzés: az előrejelzés a friss modellfutások alapján készült, amely a későbbiekben még módosulhat. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

1. Ábra: július 20. vasárnap. A brit ciklon ( T ) előoldali áramlásában dél felől igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Ekkor lesz a legmelegebb felettünk.

null

2. Ábra: július 21. hétfő. Nyugat felől már hűvösebb levegő érkezik a Dunántúl fölé, ( kék nyíl ) míg keleten még tartja magát a meleg.

null

3. Ábra: július 21. hétfő. A modell a magasban felhalmozódó potenciális energiákat jelzi. Ezek az értékek ( narancs szín ) heves eseményekre engednek következtetni.

null

4. Ábra: csapadék előrejelzés a jövő hét elejére. A GEM modell jelentős csapadékkal számol.

null

5. Ábra: hőmérsékleti és csapadék diagram Somogy megyére. A jövő hétfői átmeneti lehűlés után ismét jelentős melegedés valószínű, azonban a csapadékhajlam továbbra is maradhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, hétvége, kaposvár, időjárás