Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen meleg levegő éri el a Kárpát-medencét. A meleg első hulláma szombaton érkezik meg fölénk, ekkor már nagy területen valószínű kánikula. Az ezt követő napokban tovább fokozódhat majd a hőség, hétfőn és kedden a 35 fokot is elérheti majd a délutáni órák maximum hőmérséklete és a hajnalok is egyre melegebbek lesznek.

Pénteken a zavartalan napsütés hatására gyorsan melegszik majd a levegő, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már elérheti a 30 fokot is.

Pénteken erős UV sugárzás várható! 

Szombaton és vasárnap tovább erősödik a nappali felmelegedés, igazi strandidő várható. Többnyire napos, száraz idő valószínű, csak néhol alakulhat ki frissítő zápor. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 30-34 fok között alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-30 fok között alakul. A késő esti órákra 20-23 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: nagyrészt napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Néhol előfordulhat egy-egy frissítő zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: napos idő várható, délutáni gomolyfelhőkkel. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 31-34 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő szerdán egy hidegfront hatására jelentősen enyhül a hőség, mérsékelten meleg, csapadékosabb időszak kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, yolo, július, időjárás