Péntektől egy ciklon áramlási rendszerében, egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek. A kisebb meleghullám csúcspontja vasárnap valószínű, ekkor többfelé mérhetünk majd 30-31 fokos maximum hőmérsékleteket. Nagyrészt napos, száraz idő valószínű, azonban vasárnap, egy közeledő frontzóna hatására már több lesz a gomolyfelhő és néhol zápor, zivatar is előfordulhat majd.

Pénteken a hűvös hajnal után gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban általában 24-25 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.
Többnyire napos idő várható, de időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet.

Szombaton napos, száraz idő várható, további felmelegedéssel. Vasárnap eleinte még sok lesz a napsütés, majd a délutáni órákban már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, de még csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Meleg lesz, a délutáni órákban 28-31 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd, a magasabb értékek a megye déli, délkeleti tájain lesznek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire napos idő várható, de időnként megnövekedhet a felhőzet, amelyből csapadék nem valószínű. A délutáni órák hőmérséklete 22-25 fok között alakul. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: napos idő várható, kevés gomolyfelhővel, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Napközben megerősödik a délnyugati szél. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a megye déli, délkeleti tájain lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a nyári idő. Hétfőn átmeneti kisebb lehűlés érkezik, néhol kiadós csapadékkal, majd ezután ismét melegszik a levegő. Egyelőre még bizonytalan, de a jövőhét végére megérkezhet a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vége, június, időjárás