Jelenleg Ausztria délkeleti tájai felett tartózkodik a hidegfront széle, amely a következő órákban lassan araszolgatva közeledik majd felénk. Nyugati határainkhoz közel már zivatarok pattannak ki, amelyek a későbbiekben már az országunkon belül is jellemzőek lehetnek.

A friss számítások szerint, Somogy megyét 15-18 óra között érhetik el a záporok, zivatarok. Főleg a megye déli, délnyugati tájain akár heves zivatarok is lehetnek , felhőszakadás és jégeső kíséretében. Egy-egy zivatargócban 20-30 mm lezúduló eső, illetve akár 2-3 cm átmérőjű jég is lehet. Zivatarok környezetében heves szélrohamok is előfordulhatnak.

Friss villámtérkép
Friss villámtérkép

A fent leírt események csak kis területekre fognak koncentrálódni! A front Somogy megye nagy részén, valószínűleg szárazon fog átvonulni!

null
null

A friss műhold, illetve radarképen az Ausztria feletti zivatarzóna látható. A következő órákban hazánkban is egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

null

Az ECMWF modell csapadék előrejelzése csütörtök délután 15 órára. Látható, hogy a modell Somogy megye területére már záporokkal, zivatarokkal számol. A friss számítások szerint azonban, kissé késhetnek majd az események.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, enyhülés, somogy, időjárás, kaposvár