Megyénk időjárását továbbra is a dél felől érkező afrikai eredetű léghullámok alakítják. Várhatóan kedden, valamint szerdán lesz a legmelegebb felettünk, tehát 1-2 napig még tovább fokozódik a hőség.

null

Csütörtöktől kezdve északnyugatira fordul az áramlás felettünk, mellyel több hullámban hűvösebb levegő érkezik fölénk. Péntektől jelentősen mérséklődik a meleg és egyúttal változékonyabbra is fordul időjárásunk.

Kedden és szerdán szinte zavartalan napsütésre számíthatunk, csak néhol jelenhet meg kevés gomolyfelhőzet az égen. A délutáni órákban mindkét nap 33-35 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Csütörtökön eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a délutáni órákban, egy közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar. A szél északnyugatira fordul és megélénkül. Kissé már mérséklődik a hőség, de 30-32 foknál még így sem lesz hűvösebb.

Kedden is erős UV sugárzásra kell készülni!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 31-34 fok között alakul. A késő esti órákra 24-27 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: napos, száraz idő várható. Csapadék nem lesz. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok körül alakul. A délutáni órákra 33-35 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni órákban már erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok körül alakul. A délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: lehűlés kezdődik, eleinte átlagos körülire esik vissza a hőmérséklet, majd később már átlagos alá. Egyelőre komoly, nagy mennyiségű csapadék nem látszik, de záporok, zivatarok kialakulhatnak majd a következő egy hét folyamán.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, szalinay, időjárás