Északnyugat felől, több hullámban hűvösebb levegő éri el a Kárpát-medencét. Szerdán a hidegfront már megközelíti megyénket. Eleinte még napos idő várható, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol zivatarra. A nap nagy részében még délnyugati lesz a légmozgás, majd az esti óráktól kezdve északnyugatira
fordul a szél és megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-25 fok között alakul, az alacsonyabb értékek a megye északnyugati tájain lesznek.

Csütörtökön felettünk lesz a hidegfront. A kevés napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé kell számítani kisebb esőkre, záporokra. Az északnyugati szél erős, főleg a Balaton térségében viharos is lehet. Visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban már csak 19-22 fok közötti maximumokat mérhetünk majd.

Pénteken továbbra is hűvös, ám szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért csökken a csapadékhajlam. Eleinte még előfordulhat futó zápor, majd később változóan felhős, napos idő várható, 19-20 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel. Az északnyugati szél továbbra is erős, néhol viharos lesz.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: napközben erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A megye délkeleti tájain várható a több napsütés. A délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól északnyugatira fordul. A délutáni órák hőmérséklete 20-25 fok között alakul. Késő estére 15-18 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: a rövid napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fokig melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, néhol futó zápor előfordulhat. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől jelentős felmelegedés kezdődik, de a záporos, zivataros jelleg tovább folytatódhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, szél, idő, front, zivatar, zápor, időjárás