A következő napokban károkozó időjárási helyzetre is fel kell majd készülnünk!

A friss futások keményítik a helyzetet. Egyre mélyebbre számolják a ciklont, ennek következtében még több csapadék és még erősebb szél valószínű. Szerdán és csütörtökön Somogy megye nagy részén tartós, 100-110 km/h erősségű szélvihar valószínű.

A Balaton térségében 120 km/h erősségű orkán erejű szelet jeleznek a modellek, és már közel az időpont.

Már megszületett a ciklon, melyet YVETTE-nek neveztek el. Nálunk a 2010-es károkozó ciklon után valószínűleg Zsófia 2-re keresztelik majd a légörvényt.

Az erős ciklon csapadékzónája szerda délutántól éri el térségünket, ekkor tartós, intenzív esőzés kezdődik. A szél már szerdán erős, időnként viharos lesz, főleg a Balaton térségében már elérheti a 100 km/h erősséget is.

Csütörtökön várható a mélypont. Ekkor országos, nagy mennyiségű csapadék várható, miközben a szél nagy területen viharos, főleg a Dunántúlon orkán erejű lesz. A Balaton térségében 120 km/h erősségű szél valószínű.

Kifejezetten hideg idő várható, a nappali órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakulhat majd, de ennél jóval hidegebbet fogunk érezni. Pénteken is folytatódik az esős idő, a szél is csak kissé mérséklődhet, többfelé lehetnek még viharos széllökések.

A kialakuló időjárási helyzet többfelé okozhat majd károkat is. Az átázott talaj és a nagy szél miatt helyenként fa kidőlésekre és ennek következtében áram kimaradásokra is fel kell készülni!


Fenti ábránk a szerdán és csütörtökön valószínű legerősebb széllökéseket ábrázolja a legfrissebb modellfutások alapján.


Ez az ábra pedig a már kialakult YVETTE ciklont mutatja, amely szerdán eléri hazánkat is.


Végezetül a várható csapadékmennyiség a szerdától szombatig tartó időszak alatt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: orkán, özönvíz, szél, ciklon, vihar, csapadék, eső, időjárás