Csütörtökön eleinte még sok lesz felettünk a felhő, majd a szárazabb levegő hatására felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A szerdaihoz képest, 1-2 fokkal visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban általában 19-22 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

Pénteken ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, ezért erősödik a nappali felmelegedés és többnyire napos idő várható, 22-25 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Szombaton változékonyabbra fordul az idő, újabb gyenge hidegfront érint minket, ezért nő a záporok valószínűsége. A mostani számítások szerint, főleg a délelőtti órákban kell számítani szórványos kisebb csapadékra, majd a délutáni órákban már naposabb idő valószínű. A nappali hőmérsékletek a kezdeti sok felhő miatt, néhány fokot visszaeshetnek a péntekihez képest.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte felhős idő várható, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délutáni órák hőmérséklete 19-22 fok között alakul. A késő esti órákra 13-15 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire napos idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 7-11 fok között alakul, de néhol akár 5 fok alá is hűlhet. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: átmenetileg megnövekszik a felhőzet és főleg a nap első felében lehetnek szórványosan kisebb záporok, majd délutánra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a héten folytatódik a kissé változékony májusi idő. A jövő hét első napjaiban egy mediterrán ciklon alakul ki közelünkben, ezért átmenetileg csapadékosabbra, hűvösebbre fordul időjárásunk. A kialakuló időjárási helyzet nagy mennyiségű csapadékkal is járhat majd!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csütörtök, május, 2014, időjárás