A modellszámítások szerint, a szerda estétől csütörtök délig tartó időszakban, szórványosan fordulhatnak elő kisebb esők, záporok, majd csütörtök délutántól ismét a napsütésé lehet a főszerep.

Szerdán eleinte még napos idő várható, legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, majd a késő délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a felhőzet, és estétől egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Meleg idő lesz, a délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő, de a tartósan napos tájakon akár 25 fok is lehet.

Csütörtök reggel sok lesz felettünk a felhő, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. Várhatóan a déli óráktól kezdve, felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A hőmérsékletek csak néhány fokot esnek vissza, általában 19-22 fok között alakulnak majd a maximum hőmérsékletek.

Pénteken többnyire napos idő várható, újból erősödő nappali felmelegedéssel. A délutáni órák hőmérséklete elérheti majd 24-25 fokot is.

Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában, meleg levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Az esti óráktól azonban, egy gyenge hidegfront hatására, átmenetileg északnyugatira fordul felettünk az áramlás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehetnek záporok. Napközben megélénkül a délnyugati szél, amely estétől északnyugatira fordul és időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul, de a tartósan napos tájakon ennél is melegebb lehet. Késő estére 12-16 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még felhős idő várható, szórványos esővel, záporral, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul, de a szélvédett helyeken 5 fok alá is hűlhet a levegő. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a követező egy hétben folytatódik az időnként változékony, nagyjából átlagos hőmérsékletű idő. A jövő hét elején, akár jelentősebb csapadék is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, 2014, időjárás