Szombattól jelentősen javul az idő, napos, száraz és egyre melegebb idő köszönt be. Pénteken egy gyenge csapadékzóna súrolja dél felől megyénket. Eleinte felhős lesz az ég, és szórványosan lehet számítani kisebb esőre, záporra, majd a délutáni óráktól csökken a felhőzet, már csak a déli határainkon fordulhat elő kisebb csapadék. A hőmérsékletek 14-17 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékek a csapadékos tájakon lesznek. Szombatra száraz levegő ér el bennünket, ezért mindenhol felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A túlnyomóan napos, száraz időben, 16-19 fokig melegszik a levegő hőmérséklete. Vasárnap is folytatódik a szikrázóan napos és egyre melegebb idő. A hajnali órák még csípősek lesznek, azonban délutánra már 17-21 fokig melegszik a levegő. Szép hétvége előtt állunk!

A mediterrán térségben egy ciklon örvénylik. Ennek áramlási rendszerében, dél felől enyhe, eleinte még nedves levegő áramlik térségünkbe. A délutáni óráktól észak felől már szárazabb légtömegek érkeznek fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet. A délutáni órákban már csak a déli határ mentén lehet kisebb csapadék. A délutáni órák hőmérséklete 14-17 fok körül alakul. Késő estére 8-12 fokig hűl a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között valószínű. A délutáni órákra 16-19 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák hőmérséklete 1-5 fok között alakul. A délutáni órákra 17-21 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején is folytatódik a meleg idő, majd a hét közepétől lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, pont, kapos, tibor, szalinay, időjárás