pc121557.jpg


Kedden a változóan felhős ég mellett mindenütt várható több-kevesebb napsütés, csak néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél napközben megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. Szerda hajnalra leáll a légmozgás, kiderül az ég, éppen ezért erősen lehűl majd a levegő. A minimum hőmérsékletek, 2 méteres magasságban, általában -1,+3 fok között fognak alakulni, de az ismert fagyzugos tájakon, így Kaposvár térségében is, illetve az alsóbb légrétegekben máshol is, akár -2,-3 fok is lehet.

Szerda napközben változóan felhős, napos időre kell számítani, legfeljebb néhol alakulhat majd ki futó zápor. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 11-15 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtök hajnalban még lehet gyenge fagy, majd napközben, az eleinte még napos idő után erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet eső, zápor. A hőmérséklet ennek ellenére kissé tovább emelkedik. Pénteken borongós idő valószínű, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni óráktól felszakadozhat a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol lehet futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néha megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-12 fok körül alakul. A késő esti órákra 3-6 fokig hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A reggeli órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, de néhol -2,-3 fok is lehet. A délutáni órákra 11-15 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: eleinte napos idő várható, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és a délutáni órákban már többfelé lehet eső, zápor. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul, többfelé lehet talaj menti fagy. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a pénteki esők után, szombattól ismét szárazabb, de hidegebb léghullámok érnek el minket. A sok napsütés hatására, a nappali órákban kellemes hőmérsékletek várhatók, azonban a hajnali órákban, vasárnaptól kezdve, ismét erősödik a fagyveszély.

A szerda 03 órára valószínű minimum hőmérsékletek a modell szerint. Látható, hogy a Dunántúl déli felén, viszonylag nagy területen lesz 0,-2 fokos fagy.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pont, kapos, tibor, időjós, szalinay, időjárás