A hétvégi átmeneti kisebb lehűlés után, hétfőtől újabb felmelegedés várható, amely meghatározhatja majd az előttünk álló hét nagy részének időjárását. A helyenként 20 fok fölé is emelkedő hőmérsékletek, nagyjából a május közepén megszokott értékeknek felelnek majd meg.
Európa északi felén, ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok hatására, változékony, hűvös az idő. Az időjárás változásokat okozó frontok csak néha érintik a Kárpát-medencét, ezek komoly lehűléssel és csapadékkal nem járnak. A Kárpát-medence felett nyugat-délnyugati áramlás alakult ki, amely biztosítja a továbbiakban is, az átlagosnál jóval melegebb időt. A meleg periódusokat időnként hidegfrontok törik meg, ezek azonban komoly lehűlést nem hoznak. Az átmeneti lehűlések erősségére jellemző, hogy a hőmérsékletek kevéssel, továbbra is az átlag felett maradnak.



Hétfőn, kedden már délnyugatira fordul felettünk az áramlás, mellyel erőteljes melegedés kezdődik. A tartósan napos tájakon, főleg Somogy déli felén, akár 20-21 fokos maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd, miközben a szél továbbra is élénk, időnként erős lesz. Szerdán átmeneti hidegfront érkezik, amely felhőzetnövekedéssel, valamint elszórt kisebb záporokkal járhat, azonban jelentős csapadék ekkor sem valószínű. Az északnyugatira forduló szél ismét megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Néhány fokkal mérséklődik a meleg, de így is az átlag felett maradhat a nappali órák hőmérséklete. A hidegfront elvonulása után, csütörtöktől újabb erős melegedés kezdődik, melynek hatására már nagyobb területen is 20 fok fölé melegedhet a levegő. Pénteken és szombaton, többfelé mérhetünk majd 22-23 fokos, már-már a nyárias értékekhez közelítő hőmérsékleteket. A mostani számítások szerint, vasárnap újabb hidegfront érkezhet, amely mérsékli majd a meleget.

Összefoglalva tehát, a következő időszakban marad a változékony, ám összességében, az átlagosnál jóval melegebb idő. Az átmeneti hidegfrontok alkalmával, csak kisebb hőmérséklet visszaesések valószínűek. Gyakran lesz szeles az idő, így a hajnali órák hőmérsékletei is magasan alakulnak, szelesebb éjszakákon nem hűl majd a levegő 10-12 fok alá.  A következő egy hétben jelentős csapadék nem valószínű.



Ábránk Európa nyomás-elrendeződését szemlélteti. Jól látható, hogy a ciklonok és frontok a  kontinens északi területein haladnak nyugatról keletre (fehér nyíl). A délebbi területeken inkább a nyugati  anticiklon hatása érvényesül. Nyugat, délnyugati áramlások dominálnak (piros nyíl).

Az első ábrához kapcsolódó hőmérsékleti térkép. Látható hogy milyen éles hőmérsékleti választóvonal alakult ki Európában. Hazánk a meleg áramlásokban fekszik, többfelé mérhetünk 20 fokhoz közeli hőmérsékleteket.

Hőmérsékleti előrejelzés keddre. A déli tájakon 20 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.

Hőmérsékleti előrejelzés péntekre. Pénteken és szombaton, már nagy területen várható 20-21  fokos maximum hőmérséklet. A déli tájakon azonban van esély arra, hogy megjelenjen a 22-23 fokos izoterma is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, idő, meleg, enyhe, nap, időjárás, felhő, szél, eső, tavasz