Az elmúlt órában érte el északi határainkat a várt hidegfront. Ezeken a területeken már erős, néhol viharos a szél. A gyorsvonati sebességgel haladó front hamarosan eléri a Balaton térségét is, majd halad tovább dél felé. A most még napos tájakon is erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé kell számítani kisebb esőre, záporra, néhol akár gyenge zivatarra. Jelentős csapadék nem valószínű. A front érkeztével a szél északira, északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Főleg a Balaton keleti medencéjében, akár 90-100 km/h erősségű széllökések is lehetnek. A késő esti óráktól már kilép a front az országból, így jelentősen mérséklődik a szél is. Vasárnap újból megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél.



A radarképeken a hidegfront csapadékzónája látható. A gyenge csapadékzóna már elérte a Balaton északi partját. Ezeken a területeken már erősen szeles az idő. A hidegfront ( fekete nyilak) folyamatosan tolja maga előtt a csapadékzónát dél felé. A radarképen a kék, és zöldes szín jelzi a csapadékot. A zöldes szín alatt intenzívebb a csapadékhullás, míg a kék szín alatt gyengébb.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, enyhe, idő, felhő, nap, fagy, meleg, szél, tavasz, eső, időjárás