Péntekre délire fordul az áramlás felettünk, tovább erősödik a nappali felmelegedés. Szerdán, a reggeli fagyok után, a zavartalan napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban 12-15 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. Csütörtökön marad a hasonló időjárás, majd péntektől változás kezdődik. Egy közeledő hidegfront előterében, délnyugati áramlással, meleg levegő éri el térségünket. Megszűnik a reggeli fagy, és erősödik a nappali felmelegedés.

A péntek délutáni órákban, többfelé mérhetünk már 16-18 fok körüli hőmérsékleteket. Szombaton a nap első felében még várható napsütés, majd a délutáni órákban, az érkező hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. A déli órákban még meleg lesz, a déli tájakon 18-20 fokot is mérhetünk, majd délután csökkenni kezd a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: Túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délutáni órák hőmérséklete 12-15 fok körül alakul. Késő estére 3-7 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: Napos, száraz idő várható. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.

Péntek: Túlnyomóan napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között valószínű. A délutáni órákra 14-18 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: Szombat délután markáns hidegfront érkezik, aminek hatására vasárnapra lehűl a levegő, de még így is átlagos hőmérsékletek várhatók. Hétfőn már erős melegedés kezdődik, megerősödik a déli szél. Ezt követően változékony, mozgalmas időjárás kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, szalinay, 2014, időjárás