Északkeleti áramlással, néhány fokkal hidegebb, száraz levegő érkezett térségünkbe, ami mostanra nyugalomba jutott. A hideg levegő utánpótlása megszűnik, a következő napokban a helyi hatások alakítják időjárásunkat. Napos, száraz idő várható, a reggeli órákban többfelé gyenge faggyal, a délutáni órákban általában 12-15 fok körüli hőmérsékletekkel.

Kedden túlnyomóan napos idő várható, a reggeli fagy után gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban 11-15 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. Szerda reggelre még több helyen lehet fagy, a megye területén általában -2,+2 fok körül alakulnak a minimum hőmérsékletek. Ezek az értékek azonban, 2 méteres magasságban értendők, így a talaj mentén, még ennél is hidegebb lehet.

Valószínűleg még a csütörtök reggel is fagyos lesz, majd délire fordul felettünk az áramlás, néhány fokos melegedés kezdődik. Péntekre már megszűnhetnek a fagyok, és tovább erősödhet a nappali felmelegedés.

Anticiklon alakult ki a Kárpát-medence felett. Hatására a száraz, leszálló légmozgások uralkodnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: napos, száraz idő várható. Időnként megélénkül az északkeleti szél. A délutáni órák hőmérséklete 11-15 fok körül alakul. Késő estére 3-7 fokig hűl a levegő.



Szerda: túlnyomóan napos idő várható. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 10-15 fokig melegszik a levegő.



Csütörtök: napos, száraz idő várható. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombat délután hidegfront érkezik, vasárnapra átmenetileg lehűl a levegő, majd hétfőre újabb felmelegedés érkezik. A következő 10 napban változékony, mozgalmas időszak kezdődik időjárásunkban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, enyhe, felhő, idő, nap, szél, tavasz, fagy, eső, időjárás